Sık Sorulan Sorular – EFOR Etkileşim Merkezi Yönetim Sistemleri

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular?

Müşterilerimiz tarafından bizlere yöneltilen soruları genel olarak cevaplandırdık.

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pascal, C++ ve Java’dır. Bilgisayar yazılım türleri Bilgisayar yazılımları genel olarak 3 ana grupta incelenebilir. Bunlar:

1- Sistem Yazılımları (System Software): Bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.

2- Uygulama Yazılımları (Application Software): Bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır.

Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.

3- Çevirici Yazılımlar: Herhangi bir dilde yazılan programı makine diline çeviren yazılımlardır.

Müşteri İlişkileri Yönetimini (CRM:Customer Relationship Management) müşteriyi tanımak, müşteri ihtiyacını anlamak, ona uygun hizmetler ve ürünler geliştirmek ve bu bilginin organizasyon içinde paylaşılması olarak tanımlayabiliriz. Bu eskiden de yapılan bir şeydi. Ama artık bilgiye ulaşmak teknoloji vasıtasıyla çok daha kolay oluyor. O bilgiyi işleyip ona göre ürün geliştirmek mümkün. Çok büyük kitlelere yönelik olarak birebir pazarlama ihtiyacı bugün ortaya çıktığı için bunu yapabilecek teknolojiler var.

Diğer bir deyişle CRM, “Doğru mal ya da hizmeti, doğru müşteriye, doğru zamanda ve fiyatla, doğru noktada sunmaktır” şeklinde tanımlanabilir. Bu tanımdaki dikkate değer ifade “doğru” sözcüğüdür. Klasik anlayışta yer alan, en düşük maliyet, en çok müşteri, her iletişim noktası, vb. hususlar yerine “doğru” tabiri kullanılmıştır.

CRM uygulamaları, firmaların mevcut müşteriler ile sürdürdükleri ilişkiyi geliştirmek, yeni müşteriler kazanmak ve tüm müşterilerin elde tutulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. CRM uygulamaları, çağrı merkezleri gibi günümüzde yaygın olarak oluşturulmaya çalışılan hizmet noktalarında da başarıyla kullanılmaktadır. Internet ile bütün dünyaya, extranet ile iş ortakları ve kuruma özel dağıtım kanallarında, kurum içinde ise intranetlerde 7 gün 24 saat kullanılabilmektedir. Bu sayede verimli organizasyonların kurulması ve yüksek müşteri memnuniyeti sağlanmaktadır.

Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan ‘‘dosya-işlem sistemine’’ alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlarımızdaki kişi rehberi günlük hayatımızda çok basit bir şekilde kullandığımız veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veri tabanı kullanımına örnektir. Veri tabanları sayesinde bilgilere ulaşır ve onları düzenleyebiliriz.

Veri tabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veri tabanları da bulunmaktadır. Akademik veri tabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veri tabanları, veri tabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

İlişkisel veri tabanı sistemleri nelerdir?

  • BerkeleyDB
  • DB2
  • Informix
  • Interbase
  • Microsoft Access
  • Microsoft Management Studio
  • MySQL
  • Oracle
  • PgAdmin
  • PostgreSQL
  • Sybase
  • Sysbase

Sunucu Taraflı (Server Side) Çalışma Hızları

PHP: PHP çalışma anında hem derlenip hem de çalıştırıldığı için sunucu tarafında işlenmesi daha uzun sürmektedir. Ama bu sunucu taraflıdır. [Kaynak]

ASP.NET: Belirttiğim kaynakta yapılan teste göre asp.net linux ortamında bile php’den daha hızlı çalışmaktadır. Bunda şüphesiz asp.net kodlarının çalışmadan önce dll (dynamic language library) lere derlenerek çalışmaya hazır hale getirilip saklanmasıdır. [Kaynak]

Kullanıcı Taraflı (Client Side) Çalışma Hızları

PHP: Eğer bir PHP programcısı sitesini iyi bir modelleme ile, iyi bir javascript, html ve css optimizasyonu ile programlarsa  modern tarayıcılarda (firefox, internet explorer, opera, chrome, vs..) maximum hıza ulaşabilir.

ASP.NET: PHP için yazılanlar Asp.NET için de geçerlidir yalnız maximum tarayıcı hızına ulaşmak için bir çok Asp.NET’in hazır kontrollerinden vazgeçip gerektiğinde kendi kontrollerinizi kendiniz yazmanız gerekebilir ya da sunucu ile (hızlı bir şekilde) ajax etkileşimine girmek için php’de uğraştığınız süre ve gayretten daha fazlasını feda etmeniz gerekebilir.

Sayfa Yüklenme Hızları (PageLoad Speed)

PHP: Eğer bir PHP programcısı, caching (önbellekleme), sıkıştırma (gzip), sayfayı gereksiz html, css ve javascript kodlarından arındırarak gerekli optimizasyonları yaparsa, resimlerin tarayıcı taraflı önbelleklemeleri için son kullanma tarihlerini (expiration time) düzgün girerse sitenin yüklenme hızını ciddi oranda arttırabilir.

ASP.NET: PHP için yazılanlar Asp.NET’te de geçerlidir. Hatta önbellekleme (tüm sayfa, değişken ve fonksiyon ) bir ya da birkaç satırla Asp.NET sayesinde kolayca yapılabilmektedir. (Php’de ise bu iş sizin marifetli parmaklarınıza kalmaktadır.)

Bununla beraber, Asp.NET, viewstate yapısı, sayfanın boyutunu ciddi oranda etkileyebiliyor. Bu da sayfanın yüklenme hızına ciddi oranda olumsuz etki yapmaktadır.

Yalnız istenirse bu viewstate yapısı kullanılmayabilir. Hatta Asp.NET MVC’de (Model-View-Controller Modeli) viewstate yönteminden uzaklaşılmıştır.

Websitesi Hazırlama Hızları

PHP: PHP’de sıfırdan ve en baştan veritabanı ilişkisi gerektiren güvenli(secure) ve sağlam(robost)büyük bir websitesi tasarlamak ve programlamak gerçekten zahmetli ve çok düşünme ya da tecrübe gerektiren bir iş olabilir.

Bununla beraber neredeyse her web yazılımı ihtiyacı için ayrı ayrı yazılmış bir çok php tabanlı içerik yönetim sistemleri (joomla,drupal), blog sistemleri (wordpress), forumlar (smf, phpbb), e-ticaret site yazılımları (oscommerce, magento) bedava olarak internetten indirip php hosting alanınıza kurabilir ve kolayca ihtiyaçlarınıza göre geliştirebilirsiniz.

ASP.NET: Asp.NET her türlü küçük projeniz için birebirdir. Fazla ayrıntılara girmedikçe mevcut kontrolleri sizin ortalama ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Projeler büyüdükçe Asp.NET’in hazır kontrollerinin ne kadar da değişik türde sıkıntılar çıkarabildiklerini göreceksiniz.

Çok büyük çaptaki site projelerinizde ise ciddi bir .NET deneyimine ihtiyaç ve bir takım çalışmasına ihtiyacınız olabilir. Team Foundation Server ile takım arkadaşlarınızla aynı proje üzerinde çakışma olmadan çalışabilir ve çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Yalnız bunun için de bir Team Server kiralanması gerekebilir.

Ücret

PHP: PHP’nin Asp.NET’i solda sıfır bıraktığı özelliği ücretsiz olmasıdır. İşte bu konuda tartışmasız PHP bir numaradır. Linux sürümleri ücretsizdir. PHP ücretsizdir. PHP üzerinde en yaygın kullanılan veritabanı olan MySQL ücretsizdir. Dünyanın ödüllere doymayan, MVC (Model-View-Controller) modelini kullanan ve binlerce gerekli ve faydalı eklentileri olan içerik yönetim sistemi Joomla ücretsizdir. Dünyanın en yaygın kullanılan blog yazılımı wordpress ücretsizdir. Ve ücretsiz olarak da sunulan birçok teması ve eklentisi de resmi sitesinde ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

ASP.NET: .NET ücretsizdir yalnız Asp.NET sitenizi tasarlamanıza ve derlemenize yarayacak olan Visual Studio programı ücretlidir ve şu an (2011 Ocak) itibariyle Visual Studio 2010 Professional lisans ücreti $549, ve microsoftun veritabanı olan SQL Server 2008 Standard ise CPU başına lisans ücreti $7,171.00′dır. Fiyatlarındaki bu yükseklik doğal olarak hosting fiyatlarına ve ücretli asp.net yazılımlarına da yansımaktadır. [Kaynak1][Kaynak2]

Yazılım Geliştirme Ortamı

PHP: Adobe Dreamweaver CS5 $485 ya da Notepad++ Bedava (İndir – 4.39MB)

ASP.NET: Microsoft Visual Studio 2010 Professional $549

Dünya Üzerinde Kullanım Oranları (2010)

PHP: %59 – 3.998.425 [Kaynak]

ASP.NET: %34 – 2.294.166 [Kaynak]

PHP Kullanan Büyük İnternet Sitelerinden Birkaçı

  • facebook.com – Sosyal Paylaşım Sitesi
  • yahoo.com – Güncel İçerikli Arama Motoru
  • photobucket.com – Resim/Fotoğraf Paylaşım Sitesi
  • wikipedia.com – En Büyük İnsan Yapımı Ansiklopedi
  • digg.com – Web İçeriği Paylaşım Sitesi
  • flickr.com – Resim/Fotoğraf Paylaşım Sitesi
  • istockphoto.com – Resim/Fotoğraf Paylaşım Sitesi
  • sourceforge.net – Açık Kaynak Yazılım Sitesi

Asp.NET Kullanan Büyük İnternet Sitelerinden Birkaçı

  • myspace.com – Sosyal Arkadaşlık Sitesi
  • msn.com – Güncel İçerikli Arama Motoru
  • ebay.com – Alışveriş Sitesi
  • hotmail.com – E-mail Sitesi

Açık Kaynak (Open Source)

PHP: Evet

ASP.NET: Hayır